COM PREPARAR UN DEBAT:
Un debat és una tècnica, tradicionalment de comunicació oral, que consisteix a discutir opinions antagòniques entre dues o més persones sobre un tema o problema. Hi ha integrants, un moderador, un secretari i un públic que hi participa. No s'hi aporten solucions, només s'exposen arguments.
Addicionalment i amb el desenvolupament de les noves tecnologies, s'admet que el debat es pugui fer, mitjançant la comunicació escrita, per mitjà dels anomenats fòrums d'Internet, on també trobem la figura del moderador, els integrants, que seran aquells que redactin fils de discussió, el públic, que el formaran els lectors, i el secretari que el representa la pròpia eina informàtica.
La condició d'un 'debat' es dóna en el punt de vista diferent que guarden dues o més posicions antagòniques al voltant d'un tema o problema. Triar un tema dinterès per a tot el públic que tingui controvèrsia i preparar els continguts teòrics.
Escollir un moderador, que determina l'esquema de treball que en alguns casos pot ser un qüestionari amb preguntes elaborades de manera que suscitin la controvèrsia. Conformar parts (grups) que defensin o ataquin els plantejaments en pro i en contra.
1) El tema triat ha de ser un polèmic
2) Causant de diverses interpretacions
3) Els oponents:
– Persones individuals o grups.
– Tots dos oponents han de ser persones doctes.
– És necessari que cadascun dels participants faci una investigació exhaustiva del tema i les seves implicacions.
– Visualitzar les possibles argumentacions de la contrapart. Buscar arguments amb què defensarà els seus punts de vista.
4) Arguments:
– Els arguments a favor s'anomenen proves.
– Els arguments en contra s'anomenen objeccions.
– Les proves intenten demostrar la validesa de l‟argument.
– Les objeccions intenten mostrar els errors de l'adversari.
5) Moderador:
– Tots els participants han d'estar subordinats a la seua autoritat.
– Heu de determinar amb precisió l'objectiu del debat.
– Torna la paraula.
– Manté l'ordre.
– Porta el control de les idees que es discuteixen.
– Cada debat tindrà un/una moderatora , la responsabilitat del qual serà fer una presentació introductòria del tema, indicar-ne la importància, en poques paraules resumir les posicions dels dos equips i, després, controlar el temps de participació de cada equip.
– Cada equip entre cinc i set minuts per plantejar-ne la posició.
– Per a les presentacions cada equip pot fer servir taules o diagrames, però sense llegir res.
– Primer un equip i immediatament després l'altre
– Un cop concloses les presentacions , cada un dels membres de cada equip podrà fer una pregunta a un dels membres de l'altre equip.
– El/La moderador/a controlarà que la resposta no excedeixi el minut.
– Després d'aquest diàleg, el moderador convidarà el públic a fer preguntes.
– El procés no ha de durar més de trenta minuts. És responsabilitat del/la moderador/moderadora controlar el temps.
– Acabat el debat, el públic votarà per l'equip que millor va presentar la posició.
El dia de la participació del seu equip vinguin a classe vestits professionalment i parlin professionalment, amb serietat, però intentant involucrar (to engage) l'audiència.
Els arguments a favor s'anomenen proves i els que hi estan en contra s'anomenen objeccions. Pels primers, s'intenta demostrar la validesa de les afirmacions o els arguments propis. Pels segons, s'intenta mostrar els errors de l'adversari o el contrincant.
Simptomàtics o per signe: Les raons es presenten en forma d'indicis, signes o símptomes que condueixen a una conclusió breu. Per exemple: No seria estrany que en Joan tingués un infart. Menja, beu, fuma en excés, a més a més treballa massa.
– Nexes causals: Les raons es presenten com la causa que provoca la conclusió: l'un és causa de l'altre. Per exemple: Córrer 5 quilòmetres diaris produeix un benestar general del sistema cardiovascular. Corri per la seva vida.
– Analògics : Raonament basat en l'existència d'atributs semblants en éssers o coses diferents. Per exemple: Hi ha d'haver una preocupació permanent pel medi ambient, igual que per un cotxe. Aquest s'ha de mantenir net, reparar-lo quan es requereixi i fer servir d'una manera racional els beneficis.
– Per generalització: A partir de diversos casos similars, es pot generalitzar una tesi comuna a tots, comprovant-la mitjançant solució.
Un bon argument ha d'aportar prou suport per acceptar la conclusió, i les premisses han d'estar relacionades amb la conclusió.
Una argumentació insuficient és considerada una fal·làcia.
Durant el debat el moderador ha de:
– Posar en consideració lobjectiu del tema.
– Anunciar el tema i ubicar-lo dins del procés.
- Descriure lactivitat.
– Formular la primera pregunta i donar la paraula amb vista als participants.
– Exercir durant la discussió el paper de moderador.
– Acabar el debat, el secretari intentarà arribar al consens sobre les conclusions.
En debatre s'exerciten una sèrie d'habilitats útils per a qualsevol aspecte de les nostres vides, a més que és una eina per conèixer millor les persones i una manera d'entreteniment
Com a exercici per a l'intel·lecte ja que serveix per desenvolupar múltiples habilitats.
Per reforçar i millorar la personalitat, en aspectes com l'autoestima, la seguretat, la confiança, l'expressió verbal i corporal.
Eleva el criteri per prendre una decisió ja que ensenya a exposar els avantatges i els desavantatges d'un punt de vista.
Com a mitjà per assolir la pluralització pel que fa a idees.
Com a mitjà informatiu/expositiu ja que com a espectador d'un debat es pot clarificar molt sobre el tema tractat.
Així mateix s'exerciten habilitats especifiques com
- Escolta crítica
- Raonament i pensament crític
- Estructuració d'idees
- Resposta ràpida i adequada
- Expressió oral efectiva